PADI medische verklaring

Wil je meer informatie over leren duiken op vakantie kijk dan op de Leren duiken op vakantie pagina

Wil je weten of je gezond genoeg bent om te gaan duiken of ga je een duikcursus doen?

Dan heb je een PADI medische verklaring nodig. Gezond genoeg om te gaan duiken ben je al snel, maar er zijn wel soms wat aandachtspunten, zoals medicijn gebruik of bepaalde (oude) aandoeningen.

Hieronder de actuele PADI medische verklaring in het Nederlands en in het Engels.

MedischeVerklaring-PADI ENGLISH 2022

MedischeVerklaring-PADI Nederlands 2022

Klik op bovenstaande link voor de PADI Medische verklaring.

Ga je een duikcursus doen dan is van belang dat je alle vragen met nee kunt beantwoorden.

Kun je alles met nee beantwoorden, dan hoef je niets* te doen. Op jouw duikbestemming krijg je deze verklaring uitgereikt en kun je alle vragen invullen.

Heb je een ja, print dan het formulier uit en ga hiermee naar een (duik) arts bij jou in de buurt om deze verklaring in te laten vullen. Zonder deze verklaring kun je niet deelnemen aan de cursus.

Duikkeuring nodig?

Via deze link mijnduikerarts  kun je een duikarts bij jou in de buurt vinden.

Ook kun je bij sommige duikscholen langs komen voor een duik medische keuring van een arts.

Twijfel je dan kun je altijd de vraag bij ons neerleggen, we helpen je graag verder.

Duikkeuring verplicht?

Nee een duikkeuring is niet altijd verplicht, tenzij je aan een cursus deel gaat nemen, zal je altijd gevraagd worden om een Medische verklaring in te vullen. Heb je dan een ja als antwoord, dan dien je eerst medisch gekeurd te worden alvorens je aan de cursus deel mag nemen. Dan dien je deze in te vullen, ongeacht of je alles met nee kunt beantwoorden of niet.

*In sommige landen is een duikmedische verklaring wel verplicht, ook als je alle vragen met nee kunt beantwoorden, zoals bv in Madeira. Daar vragen ze altijd om een geldige medische verklaring van een arts te overleggen.

Heb je een medische aandoening zorg dan altijd voor een geldige medische verklaring.

Je kunt er ook voor kiezen om je standaard ieder jaar te laten keuren door een arts, ook als je geen cursus gaat doen. Een medische keuring voor welke sport dan ook, kan nooit kwaad.

Wat doen ze bij een duikkeuring?

Sommige huisartsen zijn bereidwillig om in enkele gevallen een medische verklaring in te vullen. Ze kennen jouw medische situatie. Voor sommige aandoeningen of medicijn gebruik is het wijs een duikarts te raadplegen. Deze is gespecialiseerd in wat jouw aandoening betekend als je onder waterdruk gaat duiken.

Dan zijn er ook nog duikartsen die gespecialiseerd zijn in duiken en specifieke aandachts gebieden. Zoals een Cardioloog en duikarts om er maar 1 te noemen.

Tijdens een uitgebreide keuring door een duikarts, wordt er gekeken naar je oren, of daar klaar problemen te verwachten zijn, je hart of deze gezond is, je longen, je medische geschiedenis en medicijn gebruik. Op basis daarvan zal de arts je “fit for diving” verklaren, met eventueel een advies waar je op moet letten of je afraden om te gaan duiken. Dat laatste gebeurd meestal alleen in heel specifieke gevallen.

Corona en duiken

Na een corona infectie kun je, mits je geen extra risico facturen hebt en geen zware infectie verschijnselen hebt gehad, gewoon gaan duiken. De Nederlandse vereniging voor duikgeneeskunde heeft hier omtrent een aantal adviezen opgesteld. Bij twijfel is het altijd verstandig om je te laten keuren.