Duurzaamheid duikreizen vakantieduiker

Duurzaamheid bij duikreizen van Vakantieduiker.nl staan bij ons in een hoog vaandel.

Duurzaamheid is in onze maatschappij niet meer weg te denken en ook daarom is het belangrijk hier als reisorganisatie vakantieduiker zoveel mogelijk aandacht aan te besteden.

Missie statement

Ons doel is het ondersteunen van een duurzame samenleving en duurzame handel. Ons duurzaamheidsbeleid moet alle negatieve effecten op de natuurlijke en sociale omgeving minimaliseren. We ondersteunen alle lokale partners naar meer duurzaamheid en creëren meer duurzaamheidsbewustzijn bij onze gasten.

Waar uit bestaan onze maatregelen

Reizen heeft ten alle tijden invloed op de natuurlijke en sociale omgeving. Reizen naar bestemmingen zorgt voor CO2 uitstoot. Deze willen wij zoveel mogelijk zien te compenseren door een samenwerking aan te zijn gegaan met Trees for All.

Trees for All

Deze organisatie plant bomen in Nederland en in het buitenland, ter compensatie van CO2 uitstoot.

Maar wij kunnen nog veel meer doen om onze Foot print die wij tijdens het reizen achter laten te verkleinen. Want reizen en een Foot print bestaat uit veel meer dan alleen CO2 uitstoot.

Van belang is aandacht voor:

 • Bescherming van kinderen, tegen uitbuiting, kinderarbeid en seksueel misbruik
 • Bescherming van werkomstandigheden voor medewerkers van leveranciers (hotels, duikscholen, transporteurs, etc) waar wij mee samenwerken
 • Het welzijn van dieren en natuur
 • Afval management
 • Plastic management
 • Water management
 • Voedsel verspilling
 • Energie verspilling

Maatregelen in de bedrijfsvoering en op de reis locatie

Wij kiezen de partners waar we mee samenwerken zorgvuldig uit. Dat betekend dat duurzaamheid een onderwerp is waar wij naar kijken bij het kiezen in samenwerking met partners op de reisbestemmingen.

Graag werken wij dan ook samen met kleinschalige organisaties, hotels, duikscholen. Dit heeft een positieve invloed op de werkomstandigheden voor de medewerkers aldaar. Ook valt ea eenvoudiger door ons te monitoren.

Tijdens de begeleide reizen van ons, kijken wij ook of we kunnen deelnemen aan sociale projecten ter ondersteuning van de bevolking ter plaatse. Ondersteuning van onderwijs is daar een belangrijk onderdeel van. Bewustwording van omstandigheden ter plaatse dragen wij graag aan onze reizigers uit.

Ook zullen wij zaken aankaarten als wij denken dat dit ter bevordering is van duurzaamheid. Zowel naar de hotels als onze reizigers toe. Kleine dingen maken van een groot verschil:

 • Neem een drinkfles mee die je bijvult ipv steeds plastic flessen kopen en weg gooien. Maar ook hotels vragen om een beleid te verzinnen die dit stimuleert.
 • Gebruik geen airco op momenten dat dit niet nodig is, dragen we uit aan onze reizigers. Maar ook vragen wij het hotel om deze manier van denken toe te passen binnen het bedrijf.
 • Olifanten ritten, zijn slecht voor de olifant, evenals foto’s maken met deze dieren omdat bij de meeste straathandelaren hier dieren leed aan vooraf is gegaan bij de training. Bewustwording van wat erachter zit is van belang.
 • Park bezoeken? Neem je afval weer mee. Blijf op de daarvoor bestemde paden.
 • Handdoek van het hotel? Laat deze alleen wassen als het nodig is.
 • Onderwaterleven? Raak dit niet aan. Wil je een foto maken? let op dat je het koraal niet beschadigd en jaag niet achter dieren aan. Wist je dat je een mooier beeld krijgt en meer kans hebt op een mooie foto of film als u rustig mee zwemt in plaats van naar het dier toe en hem daarmee weg jaagt?
 • Op excursie langs wildlife? Let erop dat u op bezoek komt in de natuurlijke omgeving van de dieren. Laat ze in hun waarde, geniet van wat je ziet eerder dan het perfecte plaatje maken. Daarmee voorkom je dat je te dicht in zijn omgeving komt en hem stoort in zijn dagelijkse gang op zoek naar eten of rust.
 • Laat u niet verleiden tot het meenemen of kopen van schelpen en koralen of sieraden waarin dit verwerkt zit.
 • Uit eten gaan? Zullen we eens bij een local gaan eten in plaats van een duur groot restaurant. Daar heeft de plaatselijke bevolking meer profijt van.

Zo maar een aantal voorbeelden van zaken waar wij ons oprichten.

Duurzaamheid op de werkplekken en tips

Naast Duurzaamheid stimuleren op de reislocaties is het ook van belang dit door te voeren op de werkplekken.

 • Wij sturen geen tickets en reisbescheiden en reisinformatie per post, maar je krijgt alles per mail. Wist je dat het uitprinten van een ticket niet meer nodig is? Je paspoort is voldoende voor inchecken. En wat dacht je van een printscreen of het opslaan van je ticket op je mobiele telefoon? Die kun je dan weer verwijderen als de reis afgelopen is. Dan kost dit ook geen onnodige data ruimte.
 • Wij sturen geen folders en maken geen folders. Alle papier gebruik hebben wij tot een minimum gereduceerd.
 • Wij werken zoveel mogelijk vanaf huis. Daarmee voorkomen wij onnodige reisbewegingen en het onnodig verwarmen van een kantoorpand.

Travelife en duurzaamheidscoördinator

Duurzaamheid is een dynamisch proces. Daarom hebben wij een duurzaamheidscoördinator die zich doorlopend focused op mogelijkheden om de duurzaamheid zoveel mogelijk, blijvend, te integreren in het gedachten goed van Vakantieduiker.nl en zijn reizigers.

Deze heeft ook een training gevolgd bij Travelife voor Tour Operators. Travelife is een toonaangevend opleidings-, management- en certificeringsinitiatief voor toerismebedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid.